Couscous, en Amazigh (Kabylsk) oppfinnelse

Kabylsk matlaging har mistet mange av sine oppskrifter. Noen bondefamilier beholdt likevel sin opprinnelige karakter, dens grunnleggende filosofi, sin egen identitet, til tross for avgjørende bidrag  fra det universelle kjøkkenet. Korn, grønnsaker, gress, melk og olivenolje, disse er de grunnleggende materialer og ingredienser fra  kabylenes forfedre kjøkken. Kjøttet er ikke helt fraværende, forbruket er imidlertid  krydret av utviklingen av kulturelle ritualer i de årlige berber landbruk almanakkene,  med kalender hvor både muslimske religiøse helligdager og hedenske ritualer regelmessig ble feiret i regionen. Dietten som på mange måter er lik andre land rundt Middelhavet, forklarer i stor grad hvor ekstraordinære lenge det har levd folket på Djurdjura fjellet .

Couscous, en Amazigh (Kabylsk) oppfinnelse
Oppfunnet av Imazighne (berber), semulegrynet er rullet, så dampkokt  og servert med en kjøttkraft med rikelig med grønnsaker, akkompagnert med kjøtt, har gjort seg gjeldende under navnet Seksou, som det karakteristiske  kjøkkenet i Nord-Afrika. Fyldig, rik og variert, er couscous nå  blant de universelle ikoniske matretter. Det er bidraget av Amazigh verden til verdens kjøkkenet. Couscous berømmelse var allerede oppnådd under det bysantinske riket. Mange reisende og historikere har attestert dette i sine skrifter og vitnesbyrd.

hvete semulegryn brød
hvete semulegryn brød

Siden de fjerne tider, har couscous gradvis blitt adoptert av kokker fra alle land. Dens forberedelse, koke måten,  dens sammensetning har blitt beriket. I dag er semule rullet av maskiner og selges i store mengder i supermarkeder slik som pasta eller ris. Fra enkel couscous med kefir til kongelig couscous, servert med oksekjøtt, bondekylling  og grillet merguez, identifiserte vi i Kabylia, femti måter å forberede couscous på, et dusin uten saus og  uten kjøtt. Ingen ny rett,  ingen importert konkurrerer med denne fantastiske retten.

Ingen oppskrifter har klart å detronisere couscousen til våre mødre tross den høye kvaliteten rullet i industrielle fabrikker. Bare hvete semulegryn brød, tilberedt og blandet med olivenolje, konkurrer med den.

Oversettelse fra fransk av Kabylia Depeche de Kabylie Édition du Lundi 30 Mai 2005 N° 906e.

Couscous

Avissar er favoritt couscousen for Kabylene, men likevel serverer de den aldri til sine gjester – rett og slett fordi den ikke er presentabel å se på – synes de selv.

Avissar = tørkede avskallede  og knuste bønner(som erter).
Primært brukt til en type saus til couscous (erte suppe er utmerket til det).
Avissar saus er forberedt bare med 1 tørket chili, løk, hvitløk og noen ganger tassemt (tørket fett ). De rike vil bruke kylling eller tørket  kjøtt  (acedluh).
Couscous med Avissar er det deiligste jeg vet om med skulderen av villsvin, saltet og tørket over  ” lkanun”i 3 måneder.
Til villsvin jegere: Villsvin bør jaktes i slutten av oktober for at skulderen blir klar i januar (til feiringen av Berber nyttår Yennayer).

Villsvin jakt i Kabylia

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s