Boualem Sansal: Vinneren av Friendenpreis prisen fordømmer fornektelse av identitet som treffer algeriske kulturer

En kort oversettelse av en fransk artikkel  i Tamurt.info

Den prestisjetunge  litteraturpris “Friendenpreis” 2011  til tyske forlag og bokhandler bransjen  ble tildelt  16.Oktober 2011 til den fransktalende forfatteren Boualem Sansal. Seremonien av pris overlevelsen av  den prestisjetunge utmerkelsen ble  holdt i kirken St. Paul i Frankfurt. Tyske  topp politikere hadde kommet for  delta på denne seremonien, sendt direkte på tysk offentlig kanalen ZDF.

Blant de mange tysk litterære og politiske figurer , var den tidligere presidenten i Forbundsrepublikken Tyskland, Richard von Weizsäcker, presidenten i Bundestag, Norbert Lammert, ordføreren i Frankfurt Ms Petra Roth, president i den grønne partiet Greens Die , Claudia Roth, leder av  frankfurt bokmessen, Gottfried Honnefelder, den berømte sveitsiske tysk filolog, Peter von Matt, osv…

Ferhat Mehenni og Lyazid Abid, president og minister  av den Kabylske regjering i eksil, Kabyle  forfatteren  Kebaili Akli , Ahmed og Monika Amrioui og Uli Rohde, Tyskland-Kabylie Friendship Association, var blant gjestene  .

Den som kom først i prekestolen, var Frankfurt bokmessen presidenten, den største messen i forlagsverden, Gottfried Honnefelder. Hans velkommen tale til vinneren begynte slik:  “rikdommen av den verden   kommer fra dens mangfold og sin variasjon. Hvem  ville gi avkall  til ulike kulturer preget av sin opprinnelse, språk, religion og levesett? “. Etter dette spørsmålet, sier han “Ingen kan bedre forstå den rike historie, språk og angrep mot etniske mangfold som en som ikke bare lever og snakker om, men også skrever for å avsløre hva som kjennetegner henholdsvis forskjeller av  verden visjoner og forholdet mellom dem. Mr. Honnefelder minner publikum om at “født i kolonitiden i Algerie, lærer Sansal om sekulære språklige mangfoldet i landet: den berbiske befolkningen opprinnelse som han selv stammer fra Kabyle, Tuareg og Mozabites … “. “Hans bøker er forbudt i Algerie, men den enorme suksessen til hans romaner og essays utgitt av Gallimard gir det en stemme like stor på det høyeste punktet på landet ….” Han legger til”Sansal fordømmer arabiseringen og undertrykkelse av språklige mangfoldet i landet hans, og fordømmer den vestlige dobbel moral i forhold til  ambisjoner i Nord-Afrika,frykter de vil  bomme  på målet igjen. “Og konkluderer med “det er en ære for fredsprisen av tyske bokbransjen  å gi et ekko i  germanophonsk  rom, til opprop fra Boualem Sansal.Opprop som  kunne ikke være mer modig og en imponerende i  litterært synspunkt, for friheten til  språklige, kulturelle og religiøse fred. ”

Ms Petra Roth, Ordfører Frankfurt siden 1995, etter å ha ønsket velkommen til forfatteren Sansal minnet hun  om at “slik er tradisjon. Vi gir denne prisen i St. Paul kirke i Frankfurt, fødestedet til tyske parlamentarisme  og symbol den dags dato av  demokratisk våren i Tyskland. “Hun legger til, “Sansal hevder modig og på en enestående måte  slutten av det autoritære regimet i Algerie…

Så kom turen til forfatteren, Peter von Matt. Han sa om den algeriske regimet:
“Selv for de mest intime av regimet, er den algirske politiske identiteten  et mysterium.” Som bevis sa han, “brigadegeneral Mohamed Touati, sikkerhetsrådgiver for president Bouteflika, skrev for noen år siden: Systemet er verken diktatoriske eller demokratiske, verken president eller parlamentarisk … Vi lever ikke i et monarki, men lever vi i et demokrati? “Spørsmålet i seg selv er et spørsmålstegn.” Etter å ha minnet publikum på det makabre tall av borgerkrigen der to hundre tusen døde, tilføyer han, “det finnes  ikke noe begrep i ​​statsvitenskap for et slikt system” og legger til ” det er forferdelig historie – det er få stater i periferien av Europa, som opplevde andre halvdel av det 20. århundre så blodig. “…

Det er en beskjeden Boualem Sansal, beveget av så mange fortjent komplimenter , med hans  lange hvite hår i heste-hale, somsom komme til prekestolen  til å snakke under høyt applaus. Forfatteren av  barbarenes ed, og landsbyen til tyskeren,  etter å ha takket publikum, snudde seg  til sin kone og sa: “Jeg ønsker å takke, se deg i øynene Naziha, takk for alle din kjærlighet, din vennskap, din tålmodighet, ro og mot som du har vist under alle disse årene, i alle prøvelsene gikk vi gjennom og Gud vet hvor vondt de var, borgerkrigen, den fastlåste situasjonen i absurditet, voksende ensomhet. Det er deg den prisen hedrer for sannhetens skyld ”

Noen få utvalgte stykker av intervensjonen til  Sansal

“Mitt land er summen av uløselige paradokser, for de fleste dødelige. Å leve  i absurd er ødeleggende, som sjangler  fra den ene veggen til den andre som en drukkenbolt”.

Virkeligheten av hver dag,  lever folket den  mest grusomme despoti, den berømte orientalske despoti som ingenting gjennom århundrene har klart å  menneskeliggjøre”

” … i denne regionen som er utemmelig Kabylia, tortur og fengsel knust tusenvis av aktivister og skyvet en  hele populasjon  i eksil … “. Han la til “kampen er ikke over, den vanskeligste er igjen å gjøre, for å frigjøre seg, å gjenoppbygge ….”

“Bare Kabylie er i stand til å lede en revolusjon i Algerie”

Advertisements

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s