Kabylia

Everything about Kabylia

Fiken i Kabylia!

Akkurat som oliven, er fikentreet en skatt, et symbol, kort sagt, en Kabylia skatt som blomstrer overalt på fjellet. Man burde se starten på innhøstingen. Det en glede å gå og plukke frukten fra gamle trær plantet av forfedrene.

Fiken blir høstet på sensommeren til midten av september. Avhengig av jordsmonn og solen, får fiken en unik form og farge, slik at det er lett å vite hvilken naboeiendommer de er fra. I høysesongen spises fiken fersk når som helst på dagen: det er en søt godbit som finnes på hvert bord. Til og med hos de som ikke eier fikentrær. Det er nemlig slik at fiken er så hellig at fellesskapet eier (siden araberne fikk makten, har det blitt slutt på det) de beste markene for at de fattige ikke føler seg fattige. Og hvis du er en forbireisende, har du lov å plukke fiken uten å risikere at eieren forfølger deg. Bare du spiser frukten på stedet. Det skal ikke være mulig å være sulten i Kabylia!

Mouloud Feraoun forteller oss om fiken …
Disse gleder, disse lykkene, kjenner dem bare vi  når vi går om morgenen for å høste dem i duggen. På et restaurant bord, har jeg sett folk åpne fiken med en kniv, drysse på fint sukker og ta dem i leppen med små, ynkelige biter. Er ikke dette helligbrøde? For en trist slutt på en fiken! Nei, det er et bitt som man spiser dem. To på det meste, når man er vanskelig. Du holder den ved stammen, øynene gleder seg første og da, uten seremoni. Vi må først knekke stilken, melken som siver  ut og  nyte den i sin helhet. Slik Gud ga den til deg. Fordi den er perfekt som en guddommelig rett som ikke krever tilberedning.

Mouloud Féraoun Wikipedia

Artikkel om fiken på Fransk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 05/08/2012 by in Kultur and tagged , .
Follow Kabylia on WordPress.com

Archives

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,823 other followers

Blog Stats

  • 122,433 hits
%d bloggers like this: