Kabylia

Everything about Kabylia

Pierre Boilley til avisen Humanite: “Vi må skille Tuareg separatister fra terrorister”

2013-01-16boilley-historien I et intervju med den franske avisen Humanite, Boilley Pierre, direktør for Senter for studier av afrikanske verdener, mener det er nødvendig å skille mellom terrorist  islamister og  Tuareg separatister. For denne franske intellektuelle utviklings gapet mellom nord og sør i Mali gjør at situasjonen i landet krever en forhandling som fører til autonomi i nord.

 

På et spørsmål om hvorfor National Movement for frigjøring av Azawad (MNLA) oppsto, svarer Pierre Boilley at  det er “et resultat av en lang historie. Under kolonitidens dominans, ble det nordlige og sørlige fransk Sudan  (i dag Mali) behandlet annerledes: en indirekte administrasjon i nord og veldig direkte i sør. Ansett som litt nyttig,  ble Nord underutviklet. Ved uavhengigheten utvidet gapet av vilje til  president Modibo Keïta som brukte en sosialistisk politikk, som var brudd på føydalisme og chiefferier. Det var her det første opprøret begynte, strengt undertrykt i 1963 og 1964. ”

O

Han påpekte dessuten at Nord var plassert under harde vilkår. Med tørken i 1980 og 1990, emigrerte mange unge mennesker til Algerie og Libya for å finne arbeid. Gaddafi har brukt noen av dem som soldater. Det er i denne sammenheng at opprørsbevegelsen ble organisert på 1990-tallet. Dette opprøret førte til en avtale,  nemlig National pakten i 1992, som ble bare delvis gjennomført. De stridende ble integrert i hæren. En politisk åpning ble gjennomført i form av desentralisering. Imidlertid har utviklingen vært  dårlig i forhold til denne avtalen, som dermed nærer en desillusjon og andre opprør. MNLA ble opprettet på ideen om et brudd  med Mali. Dette var mulig med returen av hundrevis av væpnede tuareger og maurerne, etter krigen i Libya.
Fra17. januar til 1. april 2012, ble en blitzkrig ført av  MNLA, som drev den maliske hæren ut av Nord. Men så kastet Al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM), Mujao  og Ansar Eddine  MNLA  fra byene.
Eksistensen av en jihadist bevegelse i Nord Mali er resultatet, sier Boilley, av å tillate narkotikahandel og Salafist Gruppen GSPC som senere ble AQIM, som i utgangspunktet hadde bare noen få dusin krigere. Den maliske regjeringen og dens president Amadou Toumani Touré har et stort ansvar. En modus vivendi ble etablert mellom AQIM og den Maliske styremakten. Da MNLA hadde lansert opprøret, sa de at de ville ta seg av AQIM senere. Omveltning skjedde på slutten av erobringen av nord av MNLA, da AQIM og salafistene begynte å røre på seg

Om “forholdet” mellom MNLA, AQIM og Ansar Eddine, tenker M. Boilley at mellom de islamistiske bevegelser, pluss Mujao, eksisterer et felles punkt . Det gjelder  bruk av sharia-lov. Disse gruppene, legger til  eksperten, har mye penger, slik at de gir lønn til unge krigere, og noen ganger med det tiltrekker de seg unge krigere fra MNLA. Den nåværende krigen (Frankrike mot islamist grupper), sier Mr. Boilley, må fremme autonomi og utvikling i nord. Med det mener han at “hvis det ikke skjer, risikerer vi tilbake til en situasjon som kan sammenlignes med 2011, som fører til ytterligere opprør”

http://www.humanite.fr/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 20/01/2013 by in Freedom of speech, Historie, Kolonialism and tagged , , , .
Follow Kabylia on WordPress.com

Archives

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,823 other followers

Blog Stats

  • 122,433 hits
%d bloggers like this: