Kabylia

Everything about Kabylia

En Kabyle bak St. Valentinsdagen

St. Valentinsdagen 14. februar er regnet i mange land som festen for kjærlighet og vennskap. Parene benytter anledningen til å utveksle søte ord og gaver som tegn på kjærlighet, og røde roser som er lidenskap emblemet.

I den opprinnelige katolske  feiringen før middelalderen, ble ikke festen for St. Valentine  forbundet med romantisk kjærlighet, men med fysisk kjærlighet. Festen er nå  forbundet med gjensidig utveksling av “kjærlighetsbrev” eller Valentiner illustrert med symboler som et hjerte eller en bevinget eros.

“Psyche gjenopplivet av kjærlighetens kyss”. Fra verket til berberforfatteren Apeleus.

Historien bak Valentindagen

I oldtidens Roma var den 15. februar navngitt festival for Lupercalia eller Lupercus, guden for fruktbarhet, som er representert kledd i geiteskinn. Prestene i Lupercus ofret geiter til Gud, og etter å ha drukket vin, gikk de gjennom gatene i Roma halvnakne og rørte forbipasserende ved å holde deler av geitehud i hånden. De unge kvinnene ble veldig glade over å bli rørt, fordi det betydde fruktbarhet og lette fødsler. Seremonien æret hedenske Juno, romersk gudinne for kvinner og ekteskap, og Pan, guden for naturen.

Minst tre ulike helgener hadde navnet Valentin, og alle tre var martyrer. Deres fest ble satt til den 14. februar ved dekret av den store eksportør av  Berbersk kultur, nemlig den Kabylske Pave Gelasius I, rundt 498.

* Valentine av Roma, en prest som led martyrdøden i Roma i andre halvdel av det tredje århundre og ble begravet på Via Flaminia.
* Valentine Terni, en biskop av Interamma (den moderne Terni), som også led martyrdøden i andre halvdel av det tredje århundre og ble også gravlagt på Via Flaminia.
* En martyr i Nord-Afrika, som det ikke har blitt skrevet noe om.

I sin bok “La Mia Vita”, skrevet på italiensk, har kardinal Joseph Ratzinger, som nå er tronet til pave Benedict XVI, skrev han:  “Burde ikke Europa i dag  omfatte Nord-Afrika, i stedet for de nordiske landene? Deres tilskudd til  vår intellektuelle og filosofiske arv av sivilisasjon og krystallisering av dagens begreper som er definert “Europeiske røtter” er en sentral referanse: Verk av Tertullian, St. Cyprian, St. Augustine, pave Gelasius 1ste osv .. ..

Anthesteria

Anthesteria

Følg med på denne siden. Jeg kommer tilbake til disse eksportørene av den berberske kulturen til Europa.

2 comments on “En Kabyle bak St. Valentinsdagen

  1. verdensborger
    17/02/2011

    Dette var en fin artikkel! Takk for informasjonen. Jeg trodde egentlig Valentin dagen var en amerikansk oppfinnelse…greit å bli “justert” i min kunnskap.
    Lykke til videre med siden! Jeg har lært mye av å lese her.

  2. Pingback: Ånden av Valentinsdag | Kabylia Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 10/02/2014 by in Historie, Kultur, Religion and tagged , , , , , .
Follow Kabylia on WordPress.com

Archives

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,823 other followers

Blog Stats

  • 122,433 hits
%d bloggers like this: